Ukoliko tražite posao u Nemackoj, DHL je odlicna prilika za početak vaše karijere. Ako imate termin u ambasadi, a treba vam ugovor o radu, DHL je odlična prilika.

Nemačka pošta Deutsche Post DHL Group zapošljava poštare (dostavljače paketa i pisama) na neodređeno puno radno vreme. Oglasi za poštare su aktuelni tokom cele godine, a važe za osobe sa i bez EU državljanstva. U slučaju da nemate EU pasoš, treba vam termin u Ambasadi Savezne Republike Nemačke, gde vam je sigurno dobijanje radne vize za ovu vrstu posla.

DHL se sastoji od međunarodnog tima sa preko 320.000 zaposlenih, a osnovna delatnost je pružanje usluga slanja paketa za Evropu i logističkih usluga za onlajn trgovinu.

Uslovi za zapošljavanje u DHL-u su:

– da imate minimalno 18 godina
– da posedujete vozačku dozvola B kategorije
– da poznajete nemački jezik na nivou osnovne komunikacije (A2 nivo)
– da ste fizički sposobni za ovu vrstu posla
– da ste prijatni i komunikativni sa kupcima

DHL vam nudi:

– puno radno vreme (38,5 sati nedeljno)
– 13 mesečnih plata
– 26 dana godišnjeg odmora
– radno vreme od ponedeljka do subote

 KAKO DO PRIJAVE ZA POSAO U DHL-U?

Svako ko želi da potraži posao samostalno bez posrednika ili bilo čije pomoći,  može da se prijavi u centrali u Minhenu, ulica Arnulfstraße 195 ili na broj telefona +49 (0)891 63 98 3737. Moguće je raditi najrazličitije poslove, od dostavljanja paketa, pisama, do sortiranja paketa (u tom slučaju je kraće radno vreme zbog teških paketa, ali se počinje s radom rano ujutro).

Osim ličnog odlaska na razgovor za posao, možete da se prijavite i onlajn na ovom linku.

Nakon razgovora za posao, sledi probni rad koji se radi u onoj filijali u kojoj je deficit radnika ili ako se dogovorite sa poslodavcem, u onoj filijali koja je najbliža vašem mestu stanovanja. Ukoliko na probnom radu imate poteškoće sa jezikom, možete da zatražite da vas rasporede sa kolegom koji je sa vašeg govornog područja. Ovo ne treba da vas iznenadi s obzirom na to da u DHL-u radi mnogo ljudi za područja Balkana. U tom slučaju, osoba koja već ima iskustva će vam objasniti kako sve funkcioniše i na kraju probnog dana treba da se izjasnite da li vam se posao dopada i da li ste i dalje zainteresovani za rad u DHL-u. Ukoliko želite da radite ovaj posao, potrebno je još samo da potpišete ugovor. Nakon toga, dobijate datum za početak radnog odnosa.

Radno vreme obično počinje u 8:45 h, 9:45 h ili 10:45 h. Radi se dok se ne završi, a broj pošiljki koje treba da dostavite na adrese je optimalan za radno vreme tog dana.

Od vas se očekuje da možete da se sporazumete na osnovnom nivou sa klijentima kojima dostavljate pošiljke, ali vam niko neće zameriti ako se ne snalazite baš najbolje u početku.

DHL nudi svoje stanove odnosno krevete u Solnu (južni deo Minhena). U pitanju su dvokrevetne sobe sa zajedničkom kuhinjom i kupatilom.

Za prvi posao uslovi su jako dobri.

 KOLIKU ZARADU MOŽETE DA OČEKUJETE

Trenutna satnica u DHL-u je 13,31 evro, odnosno 2223 evra bruto. Ako ste samac, minimalna neto plata je 1493,99 evra. Na tu sumu se dodaje „Spesen Geld“ – topli obrok. Po radnom danu to iznosi 12 evra. Da biste dobili taj novac treba da od trenutka polaska na posao do trenutka vraćanja sa posla odradite 8 sati. Npr. s poslom počinjete u 8:45h, do 9:30h ste napunili kombi i prijavili ste da idete, vraćate se i prijavljujete u 17:30h i time ste osigurali dodatnih 12 evra. S obzirom na to da se u proseku svaki mesec radi 20 dana, vrlo lako ćete deset puta zaraditi taj novac, odnosno, dodatnih 120 evra.

Dakle, osnovna zarada je oko 1500 evra, a treba dodati još i topli obrok od 120 evra i sigurno još 100 evra za prekovremene sate, tako da na mesečnom nivou možete da računate na oko 1720 evra minimalno.

 

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.