Osobe koje planiraju da rade u Nemačkoj, sigurno će u jednom trenutku postaviti pitanje kako do nemačke penzije. U penziju u Nemačkoj možete da odete tek kada navršite 63 godine života. Preduslov je da ste minimalno 5 godina uplaćivali penziono osiguranje.

Na osnovu vaše plate, svake godine vam se dodeljuju bodovi (Entgeldpunkt). Ako imate godišnja primanja jednaka nemačkom proseku u toj godini – dobijate 1 bod (1 Entgeldpunkt). Ako su vam primanja bila veća, dobijate više, a ako su bila manja, dobijate manje bodova.

Npr. ove godine ste zaradili 63.000 Evra. Nemački prosek u toj godini je bio 34.857 Evra. Za tu godinu dobićete 1,81 Entgeldpunkt.

Faktor “odbitka” penzije (Zugangsfaktor) – Za svaki mesec koji ranije odete u penziju, odbija vam se 0,3% Zugangsfaktora. Ako odete u penziju sa 67 godina, Zugangsfaktor iznosi 1,0 (100%).

Rentenartfaktor predstavlja „tip“ penzije. Za pravu, starosnu penziju, Rentenartfaktor iznosi 1.0, a za penziju udovca ili udovice iznosi 0.55.

Aktueller Rentenwert je trenutna vrednost 1 Entgeldpunkt-a. Trenutno je 32.03 Evra u zapadnoj, a 30.69 Evra u istočnoj Nemačkoj.

Da biste izračunali vašu buduću penziju morate da znate koliko Entgeldpunkt-a imate (možete sami izračunati), kada planirate u penziju (za svaki mesec pre 67. rođendana oduzmite 0.3%) i kolika je vrednost vaših Entgeldpunkt-a (u zavisnosti da li živite u zapadnoj ili istočnoj regiji).

Pogledajte i šta predstavlja osnovna penzija u Nemačkoj.

Kako do nemačke penzije – Izračunajte kolika će vam biti penzija

Penzija = Iznos Entgeldpunkt-a x Zugangsfaktor x Rentenartfaktor x aktueller Rentenwert

Ukoiko vi već 30 godina radite u Nemačkoj i idete u penziju 1 godinu pre vremena (u 66. godini), a zbog toga vam je Zugangsfaktor smanjen za 3,6% od ukupnih 1,0). Za vreme radnog veka ste skupili 34,12 Entgeldpunkt-a, pa svaki bod sada vredi 32.03 Evra.

Vaša penzija = 34,12 x 0,964 x 1 x 32,03 = 1053,52 Evra

Kako do nemačke penzije – Penzija za majke (Mutterrente)

Od 2014. godine je uveden zakon koji majkama daje Entgeldpunkte za vreme odgajanja dece. Tako majke koje su rodile decu pre 1992. godine imaju pravo na 2 Entgeldpunkt-a, a za decu rođenu nakon 1992. pravo na 3 Entgeldpunkta po rođenom detetu.

Važno je da znate da za Mutterrente ne treba da se predaje nikakav zahtev. Obračun i isplata se odvija automatski.

Koliko iznosi prosečna penzija u Nemačkoj?

Penzija iznosi 45% prosečne bruto plate, a to je 1370 Evra.

Ipak, u praksi je malo drugačije. Prosečna penzija 2017. godine u istočnim pokrajinama je bila 1.171 Evra za muškarce, a 894 Evra za žene. U zapadnim pokrajinama je iznosila 1.078 Evra za muškarce, a 606 Evra za žene.

Zbog toga što su svesni da im penzija neće biti dovoljna za održavanje  standarda koji su imali dok su radili, većina Nemaca se ranije pobrine za dodatna primanja u starosti. Tako da starosna penzija u proseku čini 63% primanja kada se ode u penziju.

Šta ako morate da odete u penziju ranije?

Ako želite da odete ranije u penziju, možete prevremeno “napuniti” vaš penzioni fond kroz dobrovoljne uplate. To je zakonski moguće za sve koji su stariji od 50 godina, a koliki iznos morate uplatiti možete da saznati u svojoj osiguravajućoj kući.

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust