Savezna Republika Nemačka (Bundesrepublik Deutschland – BRD) je federacija 16 država – pokrajina (Bundesland). Tačnije, Nemačku čini 13 pokrajina (Länder) i 3 države (Freistaat). Berlin, Hamburg i Bremen su gradovi – države (Stadtstaaten), od kojih je Berlin ujedno i glavni grad Nemačke.

Svaka federalna jedinica je na saveznom nivou zastupljena u gornjem domu parlamenta (Bundesratu – nem. der Bundesrat). Federalne jedinice imaju svoje ustave i izgrađen sistem zakonodavne, izvršne i sudske vlasti. Sudska vlast je nezavisna i trostepena.

Savezna Republika Nemačka je nastala 1949. godine ujedinjenjem zapadnih država, a koje su prethodno bile pod američkom, francuskom i britanskom upravom.

U početku, 1949. godine, savezne države SR Nemačke su bile: Baden, Bavarska, Bremen, Hamburg, Hesen, Donja Saksonija, Severna Rajna-Vestfalija, Rajna-Palatinat, Šlezvig-Holštajn, Virtemberg-Baden (do 1952. godine) i Virtemberg-Hoencolern (do 1952). Zapadni Berlin, koji zvanično nije bio deo SR Nemačke, bio je u velikoj meri integrisan i smatran je saveznom državom.

Godine 1952, nakon referenduma, Baden, Virtemberg-Baden i Virtemberg-Hoencolern su spojeni u Baden-Virtemberg. Godine 1957. Protektorat Sar se pridružio Nemačkoj kao Sarland. Ujedinjenjem Nemačke 1990. godine, kojim je Nemačka Demokratska Republika ušla u sastav Savezne Republike Nemačke, dovelo je do obnavljanja istočnih savezni država: Brandenburg, Meklenburg-Zapadna Pomeranija, Saksonija, Saksonija-Anhalt i Tiringija, kao i do ponovnog spajanja Zapadnog i Istočnog Berlina u Berlin i njegovo uspostavljanje kao punopravne i jednake savezne države. Regionalni referendum 1996. godine na kome se izjašnjavalo o spajanju Berlina sa okolnim Brandenburgom u „Brandenburg-Berlin” nije dostigao neophodnu većinu glasova u Brandenburgu, dok je većina Berlinaca glasala sa spajanje.

Sa 17.6 miliona stanovnika, Severna Rajna – Vestfalija je najmnogoljudnija pokrajina, dok je Bavarska najveća pokrajina sa površinom od 70.550 km2, a Berlin je najgušće naseljen grad sa 3.838 stanovnika po kvadratnom kilometru. Bremen je najmanja država sa površinom od 419 kvadratnih kilometara i 657.000 stanovnika.

1. Baden – Virtemberg (Baden-Württemberg)

Baden-Virtemberg (nem. Baden-Württemberg, skraćenica: BW) je nemačka savezna država (pokrajina) koja se nalazi na jugozapadu zemlje. Nastala je 1952. spajanjem pokrajina Virtemberg-Baden, Baden i Virtemberg-Hoencolern. Glavni grad je Štutgart.

Sa površinom od 35.750 km2 i 10,7 miliona stanovnika, Baden-Virtemberg je treća i po površini i po broju stanovnika među šesnaest nemačkih saveznih država.

Baden-Virtemberg se graniči sa Švajcarskom na jugu, Francuskom na zapadu, i nemačkim državama Rajna-Palatinat, Hesen i Bavarska. Najveći gradovi su: Štutgart, Manhajm, Karlsrue, Frajburg, Hajdelberg, Hajlbron, Ulm, Tibingen, Pforchajm i Rojtlingen.

Reka Rajna čini zapadnu, kao i veliki deo južne granice. Istočno od Rajne je planina Švarcvald (Crna šuma) gde izvire reka Dunav. Na jugoistoku je Bodensko jezero.

 2. Bavarska (Bayern)

Bavarska (nem. Bayern, skraćenica: BY) je najveća savezna zemlja Nemačke, smeštena na njenom jugoistoku. Ime je dobila po Bavarcima, svom većinskom stanovništvu. Glavni grad pokrajine je Minhen.

Bavarska se graniči sa: Baden-Virtembergom, Hesenom, Tiringijom i Saksonijom. Na istoku se graniči sa Češkom i na jugu sa Austrijom.

Administrativna podela Bavarske:

 • Srednja Frankonija (Mittelfranken)
 • Donja Bavarska (Niederbayern)
 • Gornja Bavarska (Oberbayern)
 • Gornja Frankonija (Oberfranken)
 • Gornji Palatinat (Oberpfalz)
 • Švabija (Schwaben)
 • Donja Frankonija (Unterfranken)

Bavarci imaju kulturu staru više od 1000 godina. U Ustavu Bavarske ona se proglašava i državom kulture. Sa više od 1.500 muzeja Bavarska ih ima više od bilo koje druge savezne pokrajine. Tome se dodaje i veliki broj privatnih kolekcija, starih dvoraca i vrtova. Bavarska je ekonomski jaka i bogata zemlja. Tokom zadnjih nekoliko decenija, ona se iz agrarnog razvila u tehnološki razvijeno područje. Stopa nezaposlenosti je jako niska.

3. Berlin

Berlin (nem. Berlin) je glavni grad Savezne Republike Nemačke i istovremeno jedna od njenih šesnaest saveznih pokrajina. Sa preko 3,4 miliona stanovnika je najmnogoljudnija i površinom od 892 km² najveća opština u zemlji. Drugi je najveći grad u EU i centar šestomilionske metropolske regije Berlin/Brandenburg te aglomeracije koja broji 4,4 miliona ljudi. Grad je upravno podeljen na dvanaest gradskih okruga. Pored reka Špre i Hafel, na kojima grad počiva, na području grada se nalaze i brojni drugi, manji, vodeni tokovi, kao i brojna jezera i šume.

Pomenut prvi put u 13. veku, Berlin je kroz istoriju bio sedište i glavni grad Brandenburga, Pruske i Nemačkog Rajha. Nakon 1949. grad je podeljen i istočni deo Berlina je služio kao glavni grad Istočne Nemačke. Padom berlinskog zida i ujedinjenjem Nemačke 1990. godine, Berlin je ponovo postao glavni grad cele Nemačke i sedište saveznih institucija države, kao što su vlada, predsednik, Bundestag i Bundesrat, brojna savezna ministarstava i ambasade, a koja su se pre nalazila u Bonu.

Berlin je svetski grad kulture, politike, medija i nauke. Evropsko je saobraćajno čvorište i jedno od najposećenijih mesta na kontinentu. Sportske manifestacije, univerziteti, istraživački centri i berlinski muzeji uživaju međunarodni ugled.Od prelaska u drugi milenijum, grad se razvio u magnet za osnivače biznisa i firmi, kreativne ljude i emigrante. Arhitektura, festivali, noćni život i raznoliki životni uslovi ovog grada su svetski poznati.

4. Brandenburg

Brandenburg (nem. Brandenburg) je savezna pokrajina u severoistočnom delu Nemačke. Glavni grad je Potsdam. Na istoku graniči sa Poljskom (Vojvodstvima Zapadno Pomorje i Lubuš), na jugu sa Saksonijom, sa Saksonija-Anhaltom na zapadu, na krajnjem zapadu jednim kratkim delom uz Labu sa Donjom Saksonijom, na severu sa Meklenburg-Zapadnom Pomeranijom, i u svom središnjem delu u celosti okružuje Berlin, koji kao grad-država predstavlja posebnu administrativnu celinu, upravno odvojenu od Brandenburga.

Pokrajina Brandenburg, ukupne površine od 29.476 km2, koja se proteže 291 km u pravcu sever-jug, te 244 km u pravcu istok-zapad predstavlja površinski petu od svih nemačkih pokrajina, a time je ujedno i najveća pokrajina koja je ponovo osnovana nakon ujedinjenja 1990. godine. Za jezgro današnjeg Brandenburga se još uvek koristi istorijski termin Mark Brandenburg, na koju se na jugoistoku nadovezuju Donje Lužice. Jugozapadni Fleming je Brandenburgu priključen tek nakon Bečkog kongresa.

Tipično za Brandenburg je da je sva infrastruktura usmerena prema Berlinu koji je kao ostrvo usred Brandenburga. Oko Berlina se nalaze dobro stojeći gradovi i sela (“bogati pojas“ Berlina). Tu stanuje veliki broj Berlinaca koji žele da žive van metropole, u „zelenom“. Izvan većih gradova kao što su Brandenburg na Hafelu na zapadu, ili Frankfurt na Odri na istoku, zemlja je slabo naseljena.

Jug pokrajine grade teritorije Donje Lužice, delovi Gornjeg Lužica i Elba-Elster zemlja. Pokrajini pripadaju takođe Hafeland zapadno od Berlina, Teltov južno od Berlina, kao i Barnim na severoistoku. Granice Brandenburga sačinjavaju oblasti Oberhafel na severu, Pregnic na severozapadu, Ukermark na severoistoku, Oderbruh na istoku i Fleming na jugozapadu.

 5. Bremen

Bremen (nem. Bremen), zvanično Slobodni hanzeatski grad Bremen je sa 404 km2 najmanja savezna država Nemačke. Državu sačinjavaju grad Bremen (327 km2) i 60 km udaljeni Bremerhafen. Njih razdvaja teritorija pokrajine Donja Saksonija. Broj stanovnika ova dva grada je ukupno 664.000.

Iako je Bremen veoma mala savezna država, neke površine su i dalje parkovi prirode. Postoji ograničena poljoprivredna aktivnost u ovoj državi.

U državi Bremen postoje dva univerziteta, dve visoke škole, Visoka škola za umetnost u Bremenu, kao i druge institucije, na primer Centar za istraživanje polarnih oblasti u Bremerhafenu.

Bremen i Bremerhafen su druga najveća luka u Nemačkoj.

6. Hamburg

Hamburg (nem. Hamburg), je zvanično grad je i savezna država u Nemačkoj, i drugi po veličini nemački grad, posle Berlina. Osim toga, on je šesti po veličini grad u EU.

Hamburg je središte regije Hamburg, jedne od ukupno jedanaest takvih regija u Nemačkoj.

Hamburg se nalazi u severnoj Nemačkoj na ušću Alstera i Bile u Elbu, koja se zatim, nakon 110 km toka prema severozapadu uliva u Severno more. Elba je u Hamburgu vrlo pogodna prirodna luka sa direktnim pristupom od mora, a najpogodnija je njena južna obala, nasuprot gradskih četvrti Sv. Pauli i Altona. Obale su povezane mostovima, kao i starim i novim tunelom ispod Elbe. Zemlja severno i južno od Elbe je povišena nanosima šljunka i peska od glečera za vreme ledenog doba, a to su neplodne površine. Obe strane Elbe su vekovima plavljene u vreme visokih voda Severnog mora, koje su tu odlagale pesak i mulj. U međuvremenu su sa obe strane Elbe podignuti nasipi. Stari nasipi još podsećaju na vremena kada su za vreme visokih voda cele gradske četvrti bile poplavljene.

Nebrojeni plovni kanali, rečice i kanali premošteni su sa više od 2500 mostova. Time je Hamburg grad sa najviše mostova u Evropi i ima ih više nego Venecija (400), Amsterdam (1200) i London zajedno.

Današnje granice grada Hamburga postoje tek od 1. aprila 1938. Nakon Berlina, to je i površinom i brojem stanovnika najveći grad u Nemačkoj.

Severno od Elbe, Hamburg se graniči sa Šlezvig-Holštajnom, a južno od nje sa Donjom Saksonijom.

Najviša uzvisina Pokrajine Hamburg je 116,1 m visok bezimeni vrh u Hamburškim brdima. U gradu se nalazi Hamburgmuzeum.

 7. Hesen (Hessen)

Hesen (nem. Hessen) je jedna od 16 nemačkih saveznih država. Pokriva površinu od 21.110 km2 i broji preko šest miliona stanovnika. Glavni grad Hesena je Vizbaden, a glavni ekonomski centar je Frankfurt na Majni.

Hesen se nalazi u zapadnoj i centralnoj Nemačkoj, i graniči se sa nemačkim državama Severnom Rajnom-Vestfalijom, Donjom Saksonijom, Tiringijom, Bavarskom, Baden-Virtembergom i Rajna-Palatinatom. Među najznačajnijim gradovima Hesena su Frankfurt na Majni, Visbaden, Darmštat, Kasel, Gisen, Marburg, Veclar, Ofenbah i Fulda.

Najveći broj stanovnika živi u južnim delovima Hesena, između reka Majne i Rajne. Rajna čini granicu Hesena na jugozapadu. Planinski lanac između Rajne i Majne zove se Odenvald.

Hesen je podeljen na 21 okrug i pet nezavisnih gradova:

 1. Bergštrase (nem. Bergstraße) (Hepenhajm, Benshajm)
 2. Darmštat-Diburg (nem. Darmstadt-Dieburg) (Darmštat, Diburg)
 3. Gros Gerau (nem. Groß-Gerau) (Gros-Gerau, Riselshajm)
 4. Hohtaunuskrajs (nem. Hochtaunuskreis) (Bad Homburg)
 5. Majn-Kincig (nem. Main-Kinzig) (Hanau)
 6. Majn-Taunus (nem. Main-Taunus) (Hofhajm, Bad Zoden)
 7. Odenvaldkrajs (nem. Odenwaldkreis) (Erbah)
 8. Ofenbah (nem. Offenbach) (Ofenbah)
 9. Rajngau-Taunus (nem. Rheingau-Taunus) (Idštajn)
 10. Veteraukrajs (nem. Wetteraukreis) (Friedberg, Bad Nojhajm)
 11. Gizen (nem. Gießen) (Gizen)
 12. Lan-Dil (nem. Lahn-Dill) (Veclar)
 13. Limburg-Vajlburg (nem. Limburg-Weilburg) (Limburg, Vajlburg)
 14. Marburg-Bajdenkopf (nem. Marburg-Biedenkopf) (Marburg)
 15. Fogelsbergkrajs (nem. Vogelsbergkreis) (Alsfeld, Lauterbah)
 16. Fulda (nem. Fulda) (Fulda)
 17. Hersfeld-Rotenburg (nem. Hersfeld-Rotenburg) (Bad Hersfeld)
 18. Kasel (nem. Kassel) (Kasel)
 19. Švalm-Eder (nem. Schwalm-Eder) (Friclar, Borken)
 20. Vera-Majsner (nem. Werra-Meißner) (Eschwege, Vicenhauzen)
 21. Valdek-Frankenberg (nem. Waldeck-Frankenberg) (Korbah)

Takođe, u Hesenu se nalazi i pet nezavisnih gradova:

 1. Darmštat (nem. Darmstadt)
 2. Frankfurt (nem. Frankfurt (Main))
 3. Kasel (nem. Kassel)
 4. Ofenbah, Hesen (nem. Offenbach)
 5. Vizbaden (nem. Wiesbaden)

Ove 21 oblasti i pet nezavisnih gradova su grupisani u tri administrativna regiona (nem. Regierungsbezirke): Kasel, Gizen i Darmštat.

 8. Donja Saksonija (Niedersachsen)

Donja Saksonija (nem. Niedersachsen) je savezna država na severu Nemačke. Po površini je, posle Bavarske, druga država u Nemačkoj. Glavni grad je Hanover, koji sa Bremenom i Hamburgom predstavlja tri najveća grada severne Nemačke.

Severozapad Donje Saksonije je deo Frizije. Naziva se Istočna Frizija (Ostfriesland) i nalazi se na obali Severnog mora. U njoj su 7 ostrva poznatih kao Istočno-Frizijska ostrva. Na jugoistoku je oblast oko reke Ems, slabo naseljena oblast, nekada pokrivena nepristupačnim močvarama. Severni deo države je ravničarski, dok na jugu postoje dve planine: planina Vezer i Harc. U centru Donje Saksonije su najveći gradovi i ekonomski centri: Hanover, Hildeshajm, Volfsburg, Zalcgiter i Braunšvajg. Oblast na severoistoku je poznata kao Lineburška stepa (Lüneburger Heide), najveća stepa Nemačke. Na severu, reka Elba razdvaja Donju Saksoniju od Hamburga, Šlezvig-Holštajna, Meklenburg-Zapadne Pomeranije i Brandenburga. Dolina Elbe je poznata po voćarstvu.

Najznačajniji gradovi Donje Saksonije su: Hanover, Braunšvajg, Osnabrik, Oldenburg, Getingen.

Država je nazvana po narodu koji ju je prvobitno naseljavao: Sasi ili Saksonci. Kako se saksonska kneževina širila na jugoistok (današnje države Saksonija-Anhalt i Saksonija), tako je ova oblast dobila ime Donja Saksonija. To ime je imala u Svetom rimskom carstvu, počev od 15. veka.

Savremena državu je osnovala britanska vojna administracija 1946. godine, po završetku Drugog svetskog rata, i to od bivših država Braunšvajg-Lineburg, Oldenburg, i Šaumburg-Lipe sa bivšom pruskom provincijom Hanover. Država je primila i integrisala stotine hiljada izbeglica sa bivših nemačkih teritorija na istoku.

 9. Meklenburg – Zapadna Pomeranija (Mecklenburg-Vorpommern)

Meklenburg-Zapadna Pomeranija ili Meklenburg-Prednja Pomeranija (nem. Mecklenburg-Vorpommern) je jedna od nemačkih saveznih država. Nalazi se na obali Baltičkog mora.

Ime države se u govornom jeziku često skraćuje na Mek-Pom (nem. Meck-Pomm).

Geografski, pokrajina je deo severne Nemačke.

Meklenburg-Prednja Pomeranija ima oko 1700 kilometara morske obale, od toga svega 350 kilometara prema otvorenom moru, jer je obala jako krivudava. Velika ostrva su Rigen i Usedom. Veliko poluostrvo je Fišland-Dars-Cingst.

Najveća jezera Miric i Šverinsko jezero nalaze se u Meklenburškoj jezerskoj oblasti. Zemljište je ravno, sa malo brda, a najviši vrh je visok 179 m.

Dve trećine države čini istorijska država Meklenburg. Jednu trećinu čini deo bivše Pruske pod imenom Zapadna/Prednja Pomeranija.

Država Meklenburg-Prednja Pomeranija je nastala 1945. unutar sovjetske okupacione zone u Nemačkoj. U okviru regionalne reforme u Istočnoj Nemačkoj 1952. godine, pokrajina je rasformirana na tri okruga: Nojbrandenburg, Rostok i Šverin.

Godine 1990., ponovo je uspostavljena država Meklenburg-Prednja Pomeranija, u nešto izmenjenim granicama.

Meklenburg-Prednja Pomeranija ima najmanju gustinu naseljenosti od svih nemačkih država. Jedini veći grad je Rostok sa blizu 200.000 stanovnika. Ostali veći gradovi su Šverin (glavni grad države) sa 97.000 stanovnika, zajedničko područje gradova Štralzund i Grajfsvald sa 112.000, i Nojbrandenburg sa 68.000 stanovnika.

 10. Severna Rajna – Vestfalija (Nordrhein-Westfalen)

Severna Rajna-Vestfalija (nem. Nordrhein-Westfalen, NRW) je najnaseljenija od 16 nemačkih saveznih država. Ima oko 18 miliona stanovnika sa površinom od 34.080 km2. Nalazi se u zapadno-severozapadnom delu Nemačke graničivši se sa Holandijom i Belgijom. Severna Rajna-Vesfalija učestvuje sa 22% ukupnog bruto društvenog proizvoda Nemačke. Glavni grad je Dizeldorf.

Najveći gradovi u ovoj pokrajini su: Keln sa preko milion stanovnika, Dizeldorf, Dotrmund, Esen, Duizburg, Bohum, Vupertal, Bilefeld, Bon.

11. Rajna – Palatinat (Rheinland-Pfalz)

Rajna-Palatinat (nem. Rheinland-Pfalz) savezna je država na jugozapadu Savezne Republike Nemačke.

Graniči se sa nemačkim državama Severna Rajna-Vestfalija, Hesen, Sarland, Baden-Virtemberg kao i državama Belgijom, Francuskom i Luksemburgom.

Veći gradovi su: Majnc (glavni grad), Ludvigshafen, Trir, Koblenc i Kajzerslautern.

Grb ove države govori mnogo toga o njoj. Sastoji se iz 3 komponente: lava, krsta Svetog Đorđa i točka, što su simboli nekadašnjih država članica Svetog rimskog carstva: Palatinata, Trira i Majnca. Grb je krunisan zlatnom krunom u obliku listova vinove loze, što simbolično ukazuje na činjenicu da je ovo region sa najvećom proizvodnjom vina u Nemačkoj.

Geografski, Rajna-Palatinat se može podeliti na regione: Vestervald na severu, Ajfel na zapadu, Hunsrik u centru, Taunus i Rajnski Hesen na istoku i Palatinat na jugu.

Nakon Drugog svetskog rata, ova oblast je bila u Francuskoj okupacionoj zoni. Proglašena je za federalnu državu Rajna-Palatinat 30. avgusta 1946. Ovo je potvrđeno na referendumu 18. maja 1947.

12. Sarland (Saarland)

Sarland ili Sar (nem. Saarland) je jedna od 16 nemačkih saveznih država. Površina joj je 2570 km2, a broj stanovnika 1,08 miliona. Glavni grad je Sarbriken. Izuzimajući gradove-države, to je najmanja nemačka država i po stanovništvu i po površini.

Država Sarland se graniči sa Francuskom na jugu i zapadu, Luksemburgom na zapadu i nemačkom državom Rajna-Palatinatom na severu i istoku.

Naziv države potiče od reke Sar, koja je pritoka reke Mozel u slivu Rajne. Ova reka teče sa juga na severozapad države. Oko trećina teritorije Sarlanda je pod šumom.

Većina stanovništva živi u gradskom području na francuskoj granici oko prestonice Sarbrikena. Velika većina, 74%, stanovništva su katolici.

 

Sarland je podeljen na šest oblasti:

Mercig-Vadern

Nojkirhen

Sarbriken

Sarluj

Sarfalc

Sankt Vendel

Teritorija je osnovana 1920. po odredbama Versajskog mirovnog ugovora. Sastavljena je iz dela pruske Rajnske provincije i bavarskog Rajnskog palatinata. Oblast je stavljena pod upravu Lige naroda. U praksi, oblašću je 15 godina upravljala Francuska, što se kosilo sa željama lokalnih Nemaca i Nemaca uopšte.

Francuska i Zapadna Nemačka su 1954. predložile plan, poznat kao Statut Sara, po kome bi oblast postala nezavisna država. Stanovništvo je na plebiscitu odbacilo ovaj plan, delom zbog francuskog uplitanja u propagandne aktivnosti. U oktobru 1956. godine, odlučeno je da se dopusti da Sarland postane deo Zapadne Nemačke. To se i dogodilo 1. januara 1957. godine.

Ujedinjenje Sarlanda sa Nemačkom se često naziva „Malo ujedinjenje“ (nem. kleine Wiedervereinigung), za razliku od „Velikog“ (ujedinjenje sa DDR-om).

 13. Saksonija (Sachsen)

Saksonija (nem. Sachsen), zvanično Slobodna Država Saksonija (nem. Freistaat Sachsen), je savezna država Nemačke. Na severu se graniči sa Brandenburgom, na severozapadu sa Saksonija-Anhaltom, na zapadu sa Slobodnom državom Tiringija, a na jugozapadu sa Slobodnom državom Bavarska. Pored toga, granica na istoku je međunarodna granica sa Poljskom, a na jugu sa Češkom.

Prva „Slobodna Država Saksonija“ nastala je 1918. po abdikaciji kralja Saksonije i raspuštanja Saksonskog kraljevstva. Godine 1945. „Zemlja Saksonija“ je postala deo sovjetske okupacione zone u Nemačkoj. Osim istorijske oblasti Saksonije, obuhvatila je i mali deo nekadašnje pruske provincije Šlezija. Godine 1952. Saksonija je administrativno ukinuta i pretvorena u 3 okruga: Lajpcig, Kemnic, kasnije preimenovan u Karl-Marks-Štat i Drezden. Po ukidanju komunističkog režima u Nemačkoj Demokratskoj Republici i njenog ujedinjenja sa Saveznom Republikom Nemačkom, 1990., ponovo je ustanovljena Slobodna država Saksonija kao federalna država Nemačke.

U nizije se ubrajaju okolina Lajpciga, kao i Gornja i Donja Lužička oblast na severoistoku. Dalje ka jugu, predeli su brdoviti, a uz češku granicu su planinski. Rudne gore (Erzgebirge) se prostiru od Bavarske do reke Elbe. Kanjon Elbe kroz ove planine poznat je kao Saksonska Švajcarska. Planine na istoku su niže (Lužičko gorje).

Najvažnija, najveća i jedina plovna reka Saksonije je reka Elba. Kroz državu protiče od jugoistoka ka severozapadu. Druga značajna reka je Špreja. Na istočnoj granici je reka Nisa, koja se uliva u Odru.

14. Saksonija – Anhalt (Sachsen-Anhalt)

Saksonija-Anhalt (Sachsen-Anhalt) je savezna država Nemačke. Glavni grad je Magdeburg, a susedne države su Donja Saksonija, Brandenburg, Saksonija i Tiringija.

Stanovništvo pokrajine čini mešavina Saksonaca, Tirinžana i Zapadnih Slovena. Ovde su se doseljavali i Nemci iz svih krajeva Nemačke. Velik deo stanovništva je stranog porekla, naročito iz Rusije, Kazahstana i Ukrajine.

Najveći gradovi države su:Desau, Hale, Magdeburg.

Saksonija-Anhalt je država sa veoma malim brojem stanovnika koji se izražavaju kao vernici, verovatno zbog uticaja politike bivšeg NDR-a. Ukupno 15,7% stanovništva su protestanti, a 4,1% rimokatolici.

Saksonija-Anhalt je čuvena po izuzetno kvalitetnom poljoprivrednom zemljištu. Prehrambena industrija ima veliku važnost.

Saksonija-Anhalt je imala velike probleme sa restrukturiranjem iz socijalističkog sistema, što je bilo praćeno zatvaranjem preduzeća i velikom nezaposlenošću. U poslednje vreme, privreda je u polaganom razvoju, što je dovelo i do smanjenja nezaposlenosti.

Za privredu je važan rečni saobraćaj rekom Elba i kanalima.

15. Šlezvig – Holštajn (Schleswig-Holstein)

Šlezvig-Holštajn (nem. Schleswig-Holstein) je najsevernija savezna država Nemačke. Glavni grad od kraja Drugog svetskog rata je Kil (pre toga je bio Šlezvig). Drugi veći gradovi su Libek i Flenzburg. Sa površinom od 15.761,4 km2, Šlezvig-Holštajn je jedna od najmanjih saveznih država. Na severu se graniči sa Danskom, na jugu sa nemačkim državama Hamburg, Meklenburg-Zapadna Pomeranija i Donja Saksonija.

Državu Šlezvig-Holštajn čini 11 okruga i 4 grada.

Nekada je država imala 17 okruga ali je on vremenom smanjen na 11.

U gradovima živi 1,5 milion od 2,7 miliona stanovnika pokrajine Šlezvig-Holštajn. Najviše stanovnika ima okrug Pineberg: 290.000. Najveću površinu ima Okrug Rendzburg-Ekernferde — 2.400 km2.

Šlezvig-Holštajn ima od zapadnih nemačkih saveznih pokrajina najmanji postotak stranaca. Razlog tome je geografski položaj i slab napredak privrede. Od 140.000 stranaca je 22 % iz zemalja stare EU. Najveću grupu stranca sa 42.000 čine Turci, a iza njih sledi oko 14.000 stranaca sa područja bivše Jugoslavije.

16. Tiringija (Freistaat Thüringen)

Slobodna država Tiringija (nem. Freistaat Thüringen) leži u centralnoj Nemačkoj i jedna je od šesnaest saveznih država (nem.Bundesländer), sa površinom od 16.200 km2 i 2,45 miliona stanovnika. Glavni grad Tiringije je Erfurt.

Tiringija se graniči sa (počev od severa i u pravcu kazaljke na satu) Donjom Saksonijom, Saksonija-Anhaltom, Saksonijom, Bavarskom i Hesenom. U najveće gradove spadaju: Erfurt (200.000), Gera (110.000), Jena (103.000), Vajmar (64.000), Gota (50.000), Ajzenah (44.200) i Zul (46.700).

Najupadljivija geografska oblast Tiringije je Tiringijska šuma (Thüringer Wald).  Istočni deo Tirginije je mahom ravničarski. Reka Zale teče kroz ove ravnice od juga ka severu.

Tiringija je podeljena u 17 oblasti (Landkreise):

Altenburger Land

Ajhsveld

Gota

Grajc

Hildburghauzen

Ilm-Krajs

Kifhojzerkrajs

Nordhauzen

Zale-Holcland

Zale-Orla

Zalfeld-Rudolštat

Šmalkalden-Majningen

Zemerda

Zoneberg

Unstrut-Hainih

Vartburgkrajs

Vajmarer Land

Osim toga postoji i šest nezavisnih gradova, koji ne spadaju ni u jednu oblast: Erfurt, Ajzenah, Gera, Jena, Zul, Vajmar.

Ime je dobila po Tiringijcima (Thuringii) narodu koji se tamo naselio oko 300. godine. Tiringija je došla pod franačku vlast u 6. veku, a kasnije će biti deo Svetog rimskog carstva. Nakon uništenja vladajuće ludoviške grofovske dinastije, 1247, i rata (1247—1264), zapadni deo je postao nezavisan pod imenom Hesen, i nikada više nije bio deo Tirginije. Većina preostale Tiringije je pala pod vlast dinastije Vetin iz obližnjeg Majsena, jezgra kasnijeg vojvodstva i kraljevstva Saksonije. Sa podelom kuće Vetina, 1485., Tiringija je pripala jednom delu porodice, i kasnije je podeljena u veći broj manjih država prema saksonskoj tradiciji deljenja nasleđa među muškim naslednicima. Ovo su bila saksonska vojvodstva. Činile su ih države Saksonija-Vajmar, Saksonija-Majningen, Saksonija-Altenburg, Saksonija-Koburg, Saksonija-Gota, Švarcburg-Zondershauzen, Švarcburg-Rudolštat i dve kneževine Rojsa (Reuß). One sada sačinjavaju državu Tiringiju. ‘Tiringija’ je postala čisto geografski koncept.

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

  ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust