U ovom tekstu predstavljene su glavne odlike imperativa u nemačkom jeziku. Imperativ koristimo kada nekome želimo da damo neko uputstvo ili instrukciju, molbu, savet, zabranu ili upozorenje. Imperativ možemo korisiti u drugom licu jednine (DU), drugom licu množine (IHR), i ukoliko želimo nekome da se obratimo persiranjem (SIE).

Imperativ se drugačije gradi kod pravilnih i nepravilnih glagola.

Kod pravilnih glagola imperativ se gradi na sledeći način: (koristićemo glagol MACHEN kao primer)

  • u drugom licu jednine, prvo što uradimo je to da odbijemo nastavak za infinitiv–EN sa glagola i dodamo nastavak –E; kod većine glagola ni ne moramo da dodamo –E, već bi samo .. ! bilo dovoljno, ali to ne može da se primeni kod svih glagola, tako da dodavanjem nastavka –E ste osigurali ispravan oblik
  • drugo lice množine imperativa ima isti oblik kao i drugo lice množine prezenta: Macht… !
  • ukoliko nekome persiramo, obavezno je posle oblika infinitiva napisati ili izgovoriti lice za persiranje: Machen Sie…!

Kod nepravilnih glagola koji beleže promenu  a-ä prilikom građenja prezenta, primenjuju se sledeća pravila:

  • imperativ se gradi identično kao kod pravilnih glagola
  • u drugom licu jednine ne dolazi do promene a-ä ne kao u prezentu
  • pokazaćemo to i na primeru: Fahre bitte langsamer!, Fahrt bitte langsamer!, Fahren Sie bitte langsamer!

Kod nepravilnih glagola koji beleže glasovnu promenu e-ie, tj. e-i moramo obratiti pažnju na sledeće:

  • u drugom licu jednine gradimo imperativ tako što od oblika glagola koji beleži ovu promenu u drugom i trećem licu jednine prezenta odbijemo nastavak za prezent; pokazaćemo to na primeru glagola NEHMEN: u drugom licu prezenta ovaj glagol glasi du nimmst; sa ovog oblika ćemo skinuti nastavak –ST i oblik glagola NIMM je zapravo naš imperativ za drugo lice jednine
  • u drugom licu množine se ovo ne dešava, već se kao i kod pravilnih glagola imperativ gradi u množini kao i prezent: ..!, i ukoliko persiramo: Nehmen Sie…!

Glagol SEIN ne prati sva ova pravila koja su gore navedena, već se njegovi oblici uče napamet i to: Sei brav!, Seid brav!, Seien Sie brav!

Glagol HABEN se takođe uči napamet i to: Hab kein Angst!, Habt keine Angst!, Haben Sie keine Angst!

Glagol WERDEN se takođe uči napamet i to: Werde Mitglied!, Werdet Mitglied!, Werden Sie Mitglied!

Glagoli sa razdvojnim prefiksom grade imperativ isto kao i prezent, dakle, prefiks ide na kraj rečenice: Mach bitte die Tür zu!

Na ovom linku možete naći vežbe za imperativ: https://mein-deutschbuch.de/files/zusatzmaterialien/uebungen/imperativ-01.pdf

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust