Doselili ste se u Nemačku  i šta sad? Pre svega treba da završite obavezne formalnosti, a onda i da započnete prilagođavanje novom načinu života i uklapanje u novu sredinu.

Ovo je pregled 10 najvažnijih stvari koje treba da uradite tokom svoje prve nedelje boravka u Nemačkoj.

1. Prijava boravka

Prijava i odjava boravka prilikom svake promene adrese u Nemačkoj je obavezna i ovo je prva stvar koju morate da uradite. Po zakonu, krajnji rok za prijavu nove adrese boravka je 7 dana, a u nekim pokrajinama prijava je obavezna maltene odmah. Prijava boravka se uglavnom obavlja u gradskoj opštini (Bezirksamt ili Rathaus) gde se najčešće nalazi i lokalna kancelarija za strance u kojoj podnosite zahtev za boravišnu dozvolu. Ukoliko govorite nemački, na raspolaganju vam je broj 115, na kome možete dobiti sve informacije o prijavi boravka, boravišnim dozvolama, vozačkoj dozvoli i slično.

 2. Otvaranje računa u banci i dobijanje poreskog broja

Da biste primali platu ili plaćali rentu za stan morate što pre otvoriti račun u nekoj nemačkoj banci. S obzirom na sve veću digitalizaciju banaka, postoji i mogućnost otvaranja računa on-line, pre dolaska.

Za plaćanje poreza ako ste zaposleni, trebaće vam i kartica za porez na zaradu (lohnsteuerkarte), koja sadrži vaš poreski broj i koja se dobija kod lokalnih organa uprave.

Ukoliko ste zaposleni i plaćate doprinose, osigurani ste u slučaju bolesti, nezaposlenosti i nezgode. Ako želite, možete uplatiti i neko dodatno lično osiguranje ili osiguranje imovine.

3. Regulisanje obaveznog zdravstvenog osiguranja

Nemačka ima odličan sistem zdravstvene zaštite, ali morate posedovati zdravstveno osiguranje da biste ga koristili. U trenutku dolaska sigurno već imate neku vrstu zdravstvenog osiguranja, jer u suprotnom ne biste mogli da uđete u zemlju, međutim, ukoliko ostajete duži period, u obavezi ste da se prijavite za državno ili privatno zdravstveno osiguranje u Nemačkoj, ili da proverite da li ispunjavate uslove da podnesete zahtev da od ove obaveze budete izuzeti.

Takođe se preporučuje da izaberete svog lekara i zubara pre nego što se desi da vam zatreba. Ovo možete uraditi na osnovu preporuke kolega ili suseda, ili uz pomoć interneta i Žutih strana.

Zabeležite i ove besplatne brojeve nemačkih hitnih službi:

-Policija: 110

-Vatrogasci: 112

-Hitna pomoć: 112

-Dežurne lekarske službe: 116, 117

4. Šta treba da obavite vezano za smeštaj?

Komunalije

Očitajte sva brojila čim se uselite. Ukoliko vaš stanodavac to ne obavi, moraćete sami da se prijavite za vodu, struju i gas, ili da se dogovorite sa prethodnim stanarima da ih prenesu na vaše ime.

Telefon

Uvođenje telefona i interneta može potrajati i nekoliko nedelja, tako da je najbolje da to pokrenete još pre useljenja, ili čim se uselite.

Raspitajte se o nemačkim SIM karticama i mobilnim operaterima kako biste što pre nabavili nemački broj mobilnog i izbegli troškove za roming.

TV, radio i Internet dozvola

Potrebno je da se registrujete za ovu dozvolu za svoje domaćinstvo. Ovo možete uraditi online.

Pošta

Stavite odmah svoje ime i prezime na poštansko sanduče i na ulazna vrata, jer vam u suprotnom pošta neće stizati.  Nije potrebna nikakva dodatna registracija ili prijava u Pošti.

Kućni red

Upoznajte se sa kućnim redom u zgradi. Generalno je zabranjeno praviti buku nakon 10 uveče i pre 6 ujutru.

Ukoliko rentirate stan, proverite da li postoje neka pravila vezana za čišćenje zajedničkih površina i prostorija u zgradi, odnosno da li se nešto od toga očekuje od vas kao stanara.

Nemci veoma vode računa o odvajanju otpada u različite kontejnere radi reciklaže. Najbolje je da se što pre upoznate sa ovim pravilima i da ih usvojite.

5. Upoznajte se sa susedima

Javite se svojim novim susedima i po mogućstvu proćaskajte sa njima. To je prilika da steknete nova poznanstva i  da vežbate svoj nemački. Ne zaboravite da nepoznatim osobama uvek persirate, pogotovu onim starijim.

6. Obavite nabavku na vreme

Većina prodavnica u Nemačkoj nedeljom ne radi (sa izuzetkom lokalnih pekara). Van radnog vremena možete kupiti samo veoma ograničen izbor hrane u prodavnicama na železničkim stanicama, benzinskim pumpama i uličnim kioscima.

Prošetajte po svom novom susedstvu kako biste se upoznali sa lokacijama i radnim vremenom najbližih prodavnica.

7. Upoznajte svoj novi kraj

Proverite koliko vam vremena treba do najbližih autobuskih ili tramvajskih stanica, ili do prodavnice, teretane i ostalih mesta koja nameravate redovno da posećujete.

Provozajte se gradskim autobusom, tramvajem ili lokalnim vozom kako biste osmotrili i upoznali okolinu i grad. Isprobajte različite linije prevoza, vidite kuda idu. Možete sesti na bicikl i provozati se po gradu. U Nemačkoj je dozvoljena vožnja bicikla po svim ulicama, osim naravno, po autoputu. Takođe, postoje obeležene biciklističke staze, a u većini gradova postoji mogućnost iznajmljivanja bicikla i to pre svega pored glavnih stanica javnog prevoza.

Ukoliko posedujete auto, ili imate mogućnost da ga iznajmite, provozajte se van grada i istražite njegovu okolinu, prirodu i znamenitosti.

8. Upišite kurs nemačkog jezika ili integracijski kurs

Ukoliko želite da se bliže upoznate sa svakodnevnim životom u Nemačkoj, kulturom, običajima i  politikom, ili da unapredite znanje nemačkog jezika možete upisati zvanični integracijski kurs. Možda će vam pohađanje kursa svakako biti obavezan uslov za dobijanje boravišne dozvole. Takođe, možete slušati i Deutsche Welle, nemačku radio stanicu koja strancima nudi informacije o svim aspektima života u Nemačkoj, uključujući i kurseve jezika.

9. Probajte lokalnu hranu i piće

Posetite neki biergartenweinstube ili brauhaus i uživajte u nemačkom pivu. Osim klasičnog piva, možete isprobati i staro pivo, tamno pivo, pilsner, dimljeno pivo i mnoge druge specijalne vrste.

Iskoristite priliku da proćaskate sa konobarima i lokalnim stanovništvom o preporučenim mestima za izlaske, restoranima i pivnicama, a možda steknete i nove prijatelje.

Isprobajte kobasice i perece sa uličnih tezgi, ili turski kebab. Uživajte u kafi i kolačima – takozvani kaffee und kunchen  koji  predstavlja nemački tipični ritual za uživanje i opuštanje,  koji se služe u skoro svakom kafeu između 3 i 4 popodne.

10. Saživite se sa nemačkom svakodnevicom

Pratite nemački fudbal, kupujte nemačke novine, upoznajte se sa nemačkom politikom.

Izvor: Expatica.com

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust