kako najlakse nauciti nemacki jezik

Jede neue Sprache ist wie ein offenes Fenster, das einen neuen Ausblick auf die Welt eröffnet und die Lebensauffassung weitet.“  

(„Svaki novi jezik je poput otvorenog prozora, koji otvara novi pogled na svet i širi shvatanja života.“)

                                                                                                                                     Frank Harris

Nemački važi za jedan od težih jezika. Kako najlakše naučiti nemački jezik je jedno od često postavljanih pitanja, a svi profesori će odgovoriti da je neophodna istrajnost i upornost.

Ukoliko se pristupi jeziku sa većom motivisanošću i sa jasno zacrtanim ciljevima uspeh je zagarantovan, čak i kada je reč o nemačkom jeziku. Danas postoje brojni materijali koji učenje jezika čine zanimljivijim i produktivnijim, a ovde ćemo navesti samo neke od primera.

Kako najlakše naučiti nemački jezik – nekoliko saveta

Pre učenja nemačkog jezika najpre je potrebno tačno definisati šta je to što vas motiviše da ga naučite.  kao i koji cilj želite da dostignete. Savladati jezik zbog studija ili rada u državama nemačkog govornog područja, tečno se sporazumevati ili naučiti osnove jezika radi snalaženja tokom putovanja? Svaki novi jezik je zanimljiv na svoj način i može u velikoj meri promeniti vaša shvatanja drugih kultura.

U nemačkom jeziku najveći problem predstavljaju članovi imenica, ali ni to neće predstavljati problem ukoliko se svemu doda malo boja. Najbolji i najefektivniji način je učiti svaku novu imenicu uz njen član i uvek član bojiti određenom bojom koja se slaže uz rod i to, imenice muškog roda plavom bojom, imenice ženskog roda crvenom bojom i imenice srednjeg roda zelenom bojom (der Mann, die Frau, das Kind).

Ukoliko su vam potrebni saveti za učenje novih reči pogledajte ih ovde. 

Pogledajte u sledećem videu kako nemački jezik zvuči ljudima iz drugih zemalja i kako zvuči izvornoj govornici.

Kako najlakše naučiti nemački jezik – igrajte igrice

Nemački, ali i bilo koji drugi jezik lakše se pamti uz  lepu sliku i sve postaje zanimljivije. Tako možete sebi napraviti tzv. fleškartice na kojima ćete sa jedne strane napisati stranu reč ili dodati crtež, a s druge strane papira prevod te reči. I tako ponavljajte sve dok ne naučite napisane reči!

Greške su dozvoljene

Prilikom učenja nemačkog jezika, greške su očekivane i zato se ne plašite ukoliko ih često pravite u komunikaciji. Na početnim nivoima se ne očekuje od vas da govorite bez mane. Ne dozvolite da nastanu barijere u komunikaciji zato što niste sigurni kako biste pravilno formulisali rečenicu. Znamo svi već da se na greškama uči, zar ne? Pogledajte i koje su najčešće greške koje početnici naprave prilikom učenja nemačkog jezika. 

Kako najlakše naučiti nemački jezik – okružite se nemačkim pesmama

Okružite se jezikom što je više moguće, u slobodno vreme ili dok kuvate, pospremate kuću ili slično, slušajte nemačku muziku (ne samo Rammstein). Toliko je lepih nemačkih pesama, a nekoliko primera možete pronaći ovde:

Slušajte vesti i aktuelnosti na nemačkom jeziku

Nakon pesmica može uslediti i nekoliko ozbiljnijih stvari, jer učenje jezika je zanimljivije upravo kroz kulturu nacije ciljnog jezika. Na ovom sajtu možete pratiti aktuelna dešavanja u Nemačkoj i isto tako i slušati vesti koje su adaptirane nižem nivou, budući da se sporije govori.

http://www.dw.com/de/deutsch-lernen/s-2055

Gledajte serije i filmove na nemačkom jeziku

Najzad, postoji još zanimljiviji načina za učenje jezika, a to je uz vaše omiljene serije i filmove koji su sinhronizovati na nemački jezik. Na linku ispod možete naći ogromnu bazu filmova i serija, potrebno je samo kupiti kokice, udobno se smestiti i usvajanje jezika može da počne.

https://kinox.to/Movies.html

Spremili smo vam i 10 najboljih serija koje će vam pomoći da usavršite nemački jezik. 

Još jedna pogodnost je serija „Mein Weg nach Deutschland, projekat Goethe Instituta namenjen učenicima nemačkog jezika koji za cilj ima poboljšanje razumevanje i proširivanja vokabulara kroz svakodnevne situacije. Možete je pogledati na:

Najvažnije je kontinuirano raditi na jeziku, a na kursevima stranih jezika možete uvek imati sagovornike i odgovarajući feedback od profesora. Svakodnevnom izradom domaćih zadataka i pisanjem eseja je napredak zagarantovan i brži. Potrebno je uložiti malo truda i nakon određenog vremena je i uspeh veoma vidljiv!

Prijavite se na newsletter i dobijajte na svoj i-mejl nove tekstove o učenju nemačkog jezika.

    ucenje-nemackog-jezika-beograd-popust